Kinesio Taping

Kinesio Taping

Kinesio Taping® is uitgegroeid tot een techniek die veel gebruikt wordt in de sport en is de laatste jaren enorm gegroeid in populariteit. In 2007, gebruikten meer dan 51.000 sporters Kinesio Tex Tape® in de Verenigde Staten, met meer dan 150.000 wereldwijd. Dus ... wat is Kinesio Taping® en Kinesio Tex Tape® nu eigenlijk?


Door middel van uitgebreid onderzoek en klinische studies, ontwikkelde Dr Kenzo Kase in 1973 in Japan een techniek genaamd Kinesiotaping. Hiermee kreeg hij internationale bekendheid tijdens de Olympische Spelen van Seoul van 1988. Het werd ingevoerd in de Verenigde Staten in 1995. Je hebt misschien vast wel eens atleten gezien die deze tape op verschillende delen van hun lichaam dragen. Tijdens de Olympische Spelen in Beijing in 2008, droeg Keri Walsh de tape op haar schouder tijdens het vrouwen-volleybal toernooi. David Beckham heeft deze tape gedragen in zijn zij tijdens een voetbalwedstrijd, en de US Postal Service wielerploeg droeg het tijdens de Tour de France om hun blessures te beschermen en ze op topniveau te houden.


Kinesiotape is een jarenlang geteste, therapeutische tapemethode die kan worden gebruikt voor veel verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Het doel en het ontwerp van de tape is om het natuurlijke helende vermogen van het lichaam te vergemakkelijken, terwijl het ondersteuning en stabiliteit biedt aan de omliggende weefsels, zonder beperking van de beweging van het lichaam. Het is ook ontworpen om de effecten van de therapie - die wordt toegediend tijdens de behandelingen met fysiotherapeuten, chiropractoren, oefentherapeuten, sportmasseurs of trainers - te verlengen. Dr. Kase wilde dat zijn patiënten met een soort "recept" naar huis gingen en konden gebruiken tussen de verschillende bezoeken.

Kinesio Tex Tape is de specifieke tape die wordt gebruikt met Kinesiotaping en is uniek voor de meeste tape. De Kinesio Tex Tape is latexvrij en kan gedragen worden gedurende 3 tot 5 dagen. De tape kan nat worden zonder dat de eigenschappen van de tape veranderen. Dr Kase heeft de tape zo ontworpen dat de tape vergelijkbaar is met het gewicht en de dikte van menselijke huid. De tape is veilig voor kinderen en ouderen. De Kinesio Tex Tape heeft een specifieke rek en het is dan ook belangrijk dat rek wordt toegepast op de tape wanneer het op het lichaam wordt aangebracht. Als de tape met te veel of te weinig rek wordt aangebracht, kan dit leiden tot meer schade aan de weefsels. Een gecertificeerde Kinesiotape Beoefenaar (CKTP, Certified Kinesio Taping Practitioner) is getraind in het deze juiste techniek.


Kinesio Taping kan gebruikt worden in alle fasen van genezing (acute, subacute, revalidatie en preventief). Er zijn vijf belangrijke fysiologische effecten van Kinesiotaping:
Huid
Kinesiotaping stimuleert de mechanoreceptoren van de huid, vermindert de ontsteking en helpt bij pijnbestrijding.

Bloedsomloop / lymfestelsel
Kinesiotaping tilt de huid op en zorgt voor "rimpels" in de huid waardoor lymfevocht zich gemakkelijker kan verplaatsen van "hogedrukgebieden" naar "lagedrukgebieden", hierdoor vermindert de pijn. De toepassing van de tape verhoogt ook interstitiële lymfatische stroming, verbetert vloeistofuitwisseling tussen weefsellagen, vermindert oedeem en egaliseert temperatuur van het weefsel.

Fascia
Bij een blessure is het collageen verdikt wat als een soort lijm werkt, waardoor de weefsels aan elkaar blijven "plakken". Kinesiotaping helpt het lichaam terug te keren naar de homeostase en zorgt voor directe beïnvloeding van de huid en onderliggende lagen.

Spier
Kinesiotaping kan worden toegepast om spieren te ontspannen of te activeren. Het kan ook de bewegingsuitslag verbeteren, pijn verminderen, de spierlengte normaliseren en de vermoeidheid in de spier verminderen.

Gezamenlijk
Kinesiotaping kan de biomechanica van het lichaam verbeteren. Het kan de ligamenten en de pezen ondersteunen en kan het bewustzijn van het lichaam verbeteren.


Kinesio Taping Methode

Kinesio Tex Tape is in 1973 bedacht en ontwikkeld door Dr. Kenzo Kase. Het is een behandeling, die de effecten van de fysieke behandeling, moeten verlengen. Na vele mislukte pogingen om zelfklevende tapes - die in de handel waren - te gebruiken, ontwikkelde Kenzo Kase de Kinesio Tex Tape.

Wat is de Kinesio Taping Methode?
De Kinesio Taping Methode beïnvloedt fysiologische processen op verschillende systeem in het lichaam. Door een juiste Kinesio Taping Methode te gebruiken, kunnen de circulatoire (bloedsomloop), lymfatische, neurale (zenuwen), musculaire (spieren) en fasciale systemen, maar ook de gewrichten worden beïnvloedt. Kinesio Taping wordt momenteel gebruikt door therapeuten om de spierspanning te veranderen, het lymfevocht in beweging te krijgen, bewegingspatronen te corrigeren en de houding te verbeteren. De Kinesio Taping Methode is een unieke methode om – met behulp van de Kinesio Tex Tape – op een specifieke manier de bovengenoemde systemen te beïnvloeden.

De Kinesio Taping Methode verschilt van de andere sporttapes en de traditionele McConnell Taping Methode. Sporttape wordt meestal gebruikt om bewegingen te beperken en het belemmert de spierbewegingen. Het geblesseerde gebied wordt door deze sporttape beschermd, zodat de sporter toch zijn of haar sport kan beoefenen. De sporttape wordt meestal na het einde van een sportwedstrijd verwijderd.

De McConnell Taping Methode is een tapetechniek, die gebruikt wordt op bepaalde lichaamsdelen om zo een specifieke biomechanische beweging te beïnvloeden. McConnell Tape maakt gebruik van een zeer strakke, sterk hechtende tape, die niet meer dan 18 uren achtereen wordt gedragen. Vaak korter als gevolg van het ongemak van de patiënt, dat deze tape oplevert.

De Kinesio Taping Methode is speciaal ontwikkeld om gebruikt te worden in combinatie met de Kinesio Tex Tape. De Certified Kinesio Taping Instructors van de Kinesio Taping Association en de Kinesio Taping Association International leidt de beoefenaars van de Kinesio Taping Methode op. Als de beoefenaar door deze Certified Kinesio Taping Instructors is opgeleid, kan de beoefenaar zich registreren als Certified Kinesio Taping Practitioner.

Vraag dus altijd of de behandelaar, die de tape aan wil leggen de officiële opleiding heeft gevolgd en is gecertificeerd! Deze behandelaar gebruiken de officiële Kinesio Tex Tape, waar jarenlang wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan.